Stanica żeglarska w Rucianem Nidzie

Mała użyteczność publiczna

Styczeń 2017
IDEA

Projekt opiera się na założeniu utworzenia osi między drogą prowadzącą na skraj półwyspu, a wyspą przy jej brzegu. Na tej podstawie został wyznaczony kąt między głównymi częściami budynku: częścią sypialnianą i częścią

administracyjno - reprezentacyjną. Zostały one połączone łącznikiem, w którym umieszczony został hol i recepcja. Dzięki zastosowanym przeszkleniom od razu po wejściu do budynku rozciąga się przed nami widok na jezioro.

Projekt opiera się na założeniu utworzenia osi między drogą prowadzącą na skraj półwyspu, a wyspą przy jej brzegu. Na tej podstawie został wyznaczony kąt między głównymi częściami budynku: częścią sypialnianą i częścią administracyjno - reprezentacyjną. Zostały one połączone łącznikiem, w którym umieszczony został hol i recepcja. Dzięki zastosowanym przeszkleniom od razu po wejściu do budynku rozciąga się przed nami widok na jezioro.

PLAN

Po prawej od wejścia znajduje się część sypialniana, w której są dwa duże sanitariaty, toaleta dla niepełnosprawnych oraz komórki dla grup przyjeżdżających do stanicy. Z sześciu komórek pięcioosobowych rozciąga się widok na jezioro. Każda następna komórka schodzi w dół o kolejne pół metra, dzięki czemu budynek dostosowuje się do zastanego terenu. Dzięki zastosowanym różnicom w wysokościach łóżek, każde z dzieci będzie miało widok przez okno. W części administracyjnej znajduje się kuchnia turystyczna w połączeniu z salą wykładową,

która może zamienić się w jadalnię. W tej części od strony jeziora znajdziemy również zaplecze techniczne oraz magazyn i warsztat szkutniczy. Na piętrze znajduje się studio właściciela oraz 2 pokoje dwuosobowe przeznaczone dla opiekunów grup. Obok budynku znajduje się też parking, pole namiotowe dla 10 namiotów oraz miejsce na ognisko. Na końcu osi projektowej powstał punkt widokowy, z którego rozciąga się widok na całe jezioro.

Po prawej od wejścia znajduje się część sypialniana, w której są dwa duże sanitariaty, toaleta dla niepełnosprawnych oraz komórki dla grup przyjeżdżających do stanicy. Z sześciu komórek pięcioosobowych rozciąga się widok na jezioro. Każda następna komórka schodzi w dół o kolejne pół metra, dzięki czemu budynek dostosowuje się do zastanego terenu. Dzięki zastosowanym różnicom w wysokościach łóżek, każde z dzieci będzie miało widok przez okno. W części administracyjnej znajduje się kuchnia turystyczna w połączeniu z salą wykładową, która może zamienić się w jadalnię. W tej części od strony jeziora znajdziemy również zaplecze techniczne oraz magazyn i warsztat szkutniczy. Na piętrze znajduje się studio właściciela oraz 2 pokoje dwuosobowe przeznaczone dla opiekunów grup. Obok budynku znajduje się też parking, pole namiotowe dla 10 namiotów oraz miejsce na ognisko. Na końcu osi projektowej powstał punkt widokowy, z którego rozciąga się widok na całe jezioro.