Budynek wielorodzinny przy ulicy Bukowińskiej w Warszawie

Zabudowa wielorodzinna

Styczeń 2018
OPIS

Działka ulokowana przy skrzyżowaniu ulic Bukowińskiej i Pejzażowej na Warszawskim Mokotowie przy metrze Wilanowska. Budynek składa się z dwóch brył połączonych przeszklonym łącznikiem. Kąt między elementami wynikł z ułożenia przecinających się ulic i nadał kształt obydwu bryłom. Jedna z części (siedmiopiętrowa) zawiera dwa mieszkania 3-pokojowe i jedną kawalerkę, druga część (czteropiętrowa) zawiera dwie kawalerki oraz po jednym mieszkaniu 2 i 3-pokojowym. Na dachu niższej części znajduje się zieleń i miejsce integracji dla społeczności mieszkającej w budynku. W parterze znajdują się cztery lokale usługowe

klatka schodowa oraz śmietnik dla mieszkańców. Na zewnątrz ulokowany wydzielony plac zabaw oraz ławki. W budynku znajduje się tylko jedna klatka schodowa, na samym środku, która prowadzi do wszystkich mieszkań, jednocześnie spełniając standardy ewakuacji. Dzięki przeszklonemu łącznikowi korytarz jest jasny i rozświetlony. Mieszkańcy podążając do mieszkań mają widok na podwórko jak i na ulicę. Fasada tynkowana oraz obłożona płytami z łupka o wymiarach 75x30cm. W budynku znajduje się 35 mieszkań oraz tyle samo miejsc parkingowych w garażu podziemnym.

Działka ulokowana przy skrzyżowaniu ulic Bukowińskiej i Pejzażowej na Warszawskim Mokotowie przy metrze Wilanowska. Budynek składa się z dwóch brył połączonych przeszklonym łącznikiem. Kąt między elementami wynikł z ułożenia przecinających się ulic i nadał kształt obydwu bryłom. Jedna z części (siedmiopiętrowa) zawiera dwa mieszkania 3-pokojowe i jedną kawalerkę, druga część (czteropiętrowa) zawiera dwie kawalerki oraz po jednym mieszkaniu 2 i 3-pokojowym. Na dachu niższej części znajduje się zieleń i miejsce integracji dla społeczności mieszkającej w budynku. W parterze znajdują się cztery lokale usługowe, klatka schodowa oraz śmietnik dla mieszkańców. Na zewnątrz ulokowany wydzielony plac zabaw oraz ławki. W budynku znajduje się tylko jedna klatka schodowa, na samym środku, która prowadzi do wszystkich mieszkań, jednocześnie spełniając standardy ewakuacji. Dzięki przeszklonemu łącznikowi korytarz jest jasny i rozświetlony. Mieszkańcy podążając do mieszkań mają widok na podwórko jak i na ulicę. Fasada tynkowana oraz obłożona płytami z łupka o wymiarach 75x30cm. W budynku znajduje się 35 mieszkań oraz tyle samo miejsc parkingowych w garażu podziemnym.

Schemat powstawania bryły